Soest Nu

Soest Nu is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland verslaat Roemenië voor de eerste kwartfinale in 16 jaar – Press Telegram

De Nederlandse Cody Kakpo, links, viert feest met Xavi Simons na het scoren van de openingstreffer tegen Roemenië tijdens de Euro 2024-voetbalwedstrijd in München, Duitsland, dinsdag 2 juli 2024. (AP Foto/Manu Fernandez)

MÜNCHEN – Nederland heeft dinsdag de eerste EK-kwartfinale in 16 jaar bereikt met een 3-0 overwinning op Roemenië.

Cody Kakpo doorbrak de impasse in de twintigste minuut en Donial Malone scoorde twee late doelpunten en stuurde Oranje naar de eerste kwartfinale sinds 2008.

Oranje miste eerdere kansen om de voorsprong uit te breiden en ook aanvoerder Virgil van Dijk raakte het houtwerk. Niettemin was het een veel betere prestatie vergeleken met de teleurstellende prestatie in de groepsfase, die eindigde in een 3-2 nederlaag tegen Oostenrijk.

Als Oostenrijk later op dinsdag Turkije zou verslaan in de laatste 16, zou Nederland een directe kans op revanche kunnen hebben, aangezien zaterdag zo snel mogelijk een herkansing in Berlijn zou kunnen plaatsvinden.

De Duitser Jamal Musiala is gezamenlijke topscorer met de Georgiër Georges Mikudatze en de Slovaak Ivan Schranz.

Roemenië domineerde tot het doelpunt van Cacbo, maar stelde Nederlandse doelman Bart Verbruecken nooit op de proef. In plaats daarvan kwam de opener toen Xavi Simons naar voren stapte voordat hij Kakpo aan de linkerkant aantrof. De aanvaller van Liverpool sneed de blauwharige André Rashiu binnen en schoot in de benedenhoek.

Het doelpunt leek de Nederlanders vertrouwen te geven en er waren meerdere kansen om de voorsprong uit te breiden. Een groot deel van hun in oranje geklede fans dacht zes minuten later opnieuw te hebben gescoord toen Stefan de Vrij een vrije kopbal uit een corner mocht nemen, maar hij plantte de bal naast de rechterpaal.

READ  GA-ASI Secardian vliegt van het VK naar Nederland

Een doelpuntbesparende tackle van Radu Draguzin ontzegde Memphis Depay een klap, terwijl Nederland op slag van rust steeds dichter bij een verdubbeling van de voorsprong kwam.

Denzel Dumfries zorgde ervoor dat de bal niet over de hoofdlijn ging en gaf hem terug aan een volledig ongemarkeerde Simons, die de eerste keer had moeten scoren, maar in plaats daarvan namen de Roemeense verdedigers een aanraking om hem – onder druk – af te sluiten en hij schoot. Correcte berichtbreedte.

Roemenië kwam het dichtst bij de bal in eigen doel toen Bogdan Rakovic de inzet van Depay van teamgenoot Marius Marin van de lijn veegde, maar de bal viel in de handen van doelman Florin Nisa.

Ook Van Dijk zag een kopbal van de rechterpaal komen.